Home > Uncategorized > Hargailah masa dalam memanfaatkan usia

Hargailah masa dalam memanfaatkan usia

“Hisablah diri kamu sebelum kamu dihisab (pada hari kiamat),
Timbanglah amalan kamu sebelum amalan kamu ditimbang (pada hari kiamat).”

Demikianlah kata-kata al-Faruq Umar al-Khattab yang dipetik daripada kitab Tahzib Madarij al-Salikin.

Wahai kawan-kawan, marilah kita sama-sama muhasabah kembali amalan kita selama ini. Adakah kita telah menggunakan nikmat2 yang telah ALLAH beri pada kita dengan membuat kebaikan setiap masa? Atau adakah setiap nikmat tersebut digunakan untuk menguntungkan diri semata2, melampiaskan nafsu yang meraja di hati, mementingkan hiburan yang sememangnya dibenci oleh Rasulullah s.a.w kerana ianya melalaikan dan menjadikan hati kita keras.

Muhasabah diri merupakan suatu yang pertinent (penting) supaya kita tau apa yang telah kita buat selama ini dan berusaha untuk melakukan yang terbaik dalam masa akan dtg. Ttapi, prnah tak kawan2 melihat kembali nikmat yang tidak pernah kita bayang bertapa pantastnya ia berlalu bagaikan tiupan angin pada hari yang cerah – ya! itulah nikmat masa!

Berapakah umur anda sekarang? Sekiranya anda 17 tahun, berapakah duration atau kadar masa yang anda telah gunakan untuk solat? Untuk berzikir pada ALLAH stiap kali hbis solat? Untuk membaca Al-Quran dan mentadabbur ayat-ayatnya sehingga menitiskan air mata? Untuk menolong ibubapa sekiranya mereka meminta kamu untuk menyidai pakaian di halaman, mencuci kereta, membasuh pinggan dan sebagainya? Berapakah tempoh masa yang telah kamu manfaatkan untuk mengaut sebanyak mungkin pahala sementara nyawa masih dipinjamkan oleh ALLAH?

Pastinya masa yang telah kita luahkan tidak sampai tahap para sahabat pada zaman Nabi, seperti Ibnu Abbas yang telah berusaha untuk solat malam bersama Rasulullah secara berjemaah. Pastinya juga tidak sama seperti Imam al-Nawawiy, yang telah berkorban sepenuh masanya untuk mempelajari ilmu agama dan menulis karya2 hebat yang menjadi sumber rujukan pada masa kini, shinggakan ada riwayat yang mengatakan beliau tidak berkahwin dan hanya tidur tidak lebih daripada 3 jam setiap hari.

Subhanallah! Begitu hebatnya mereka dalam menilai nikmat masa yang dipinjamkan oleh ALLAH. Kita bagaimana? 24 jam setiap hari yang ALLAH kurniakan pada kita tidak mencukupikah? Sampaikan kamu tidak membaca al-Quran, tidak mempelajari hadith Rasulullah s.a.w, tidak melakukan solat sunat dan puasa sunat.. Adakah kita dikira sebagai hamba ALLAH yang bersyukur? Adakah kita layak untuk menjadi umat Muhammad s.a.w?

Hargailah masa, stiap detik, setiap saat, setiap minit dan setiap jam. tetapi bagaimana untk menghargainya? Ya, mungkin itu persoalannya. Jawapannya sgt mudah. Sekiranya kamu luangkan masa untuk ALLAH, pastinya ALLAH mluangkan masa kepada kamu.Luangkan masa untuk membaca al-Quran, pasti ALLAH akan membuka hati kamu untuk menjadi orang yang baik. Luangkan masa berbakti pada ibubapa, nescaya keredaan ALLAH akan turun padamu.

Rasulullah s.a.w telah memberi pringatan sejak dahulu lagi melalui sabdanya yang bermaksud:

“Dua nikmat yang kebanyakan manusia lalai daripadanya: Kesihatan dan masa yang lapang.” [Riwayat Bukhariy]

Kata Ibnu Jauzi: “Kadang2 manusia berada dalam keadaan sihat, tetapi ia tidak memiliki waktu lapang disebabkan kesibukan mengerjakan urusan dunianya. Dan kadang2 pula seseorang itu mempunyai masa lapang, tetapi ia berada dalam keadaan tidak sihat. Apabila terkumpul pada seseorang waktu lapang dan nikmat sihat, maka sungguh akan datang rasa malas dalam melakukan ketaatan.”

Masya ALLAH. Sungguh tepat kata2nya. Benar bukan?

1. Ada orang yang sihat, tapi sibuk kejar urusan dunia shingga mengabaikan suruhan ALLAH. Sbgi contoh, seorang pelajar yang sibuk mengejar cita2nya shingga mengabaikan tggungjwbnya sbgi anak dan Muslim. Dan seorang pekerja yang sibuk menguruskan urusan syarikatnya shingga lewat mengerjakan solat.
2. Ada juga orang yang ada waktu lapang, ttapi sakit atau tidak sihat. Cntoh yang pling mudah ialah golongan yang telah lanjut usianya/warga emas. Mereka mempunyai waktu yang cukup lapang, daripada bangun tidur shinggalah kembali semula ke tempat tidur – tiada sebarang kerja yang perlu dibereskan. Akan tetapi, nikmat kesihatan telah dicabut oleh ALLAH, shingga menyukarkan mereka untuk melakukan sebarang pekerjaan.
3. Mungkinkah kita berada pada glongan ke-3? Mempunyai kedua2 nikmat dgn smpurna? Ttapi begitulah fitrah seorang manusia, apadabila mempunyai nikmat, tidak bersyukur dan MALAS!

Dgn itu, berdoalah wahai kawan2. Berdoalah supaya ALLAH memberi keberkatan kepada kita melalui kenikmatan yang telah dikurniakan pada kita. Kita tidak perlu membayar harga masa yang diberikan, cuma perlu memanfaatkannya sahaja. Berdoalah supaya kita dijauhi rasa malas, mengantuk, bosan dan jemu dalam melakukan sesuatu ibadat dan ketaatan kepada-Nya.

Ibnu Jauzi juga ada berkata: “Dunia dalah ladang beramal untuk menuai hasil di akhirat kelak. Sesiapa memanfaatkan waktu lapang dan sihat dan rangka agenda ketaatan, maka dialah yang akah berbahagia. Sebaliknya, sesiapa yang memanfaatkan kedua-duanya dalam kancah kemaksiaktan, dialah yang betul-betul telah tertipu. Sesudah waktu lapang, akan datang waktu yang penuh dengan ksibukan. Bgitulah pula sesudah masa sihat, maka akan datang pula kesakitan yang tidak menyenangkan.”

Inilah peluang kita wahai kawan2. Inilah waktu yang paling sesuai untuk kita beribadat kepada ALLAH, mluangkan masa untuk menjadi orang yg berbahagia kelak. Apabila kita memasuki alam pekerjaan, kemungkinan nikmat waktu lapang sedikit sebanyak akan terhakis daripada kita. Kemudian apabila kita smakin berumur, nikmat kesihatan pula akan pergi dan takkan kembali.

Kenapa orang menghisap rokok? Bukankah kerana dia mempunyai kedua2 nikmat tersbut? Skiranya dia tidak sihat, pastinya dia meninggalkan najis tersbut. Dan skiranya dia tdk mempunyai waktu, pastinya tdk sempat untuk melakukan prbuatan keji tersbut walaupun untuk menyalakan puntung rokok tersbut.

Sama juga dgn orang yang lalai berhibur, bermain alatan muzik, melihat tv scara berlebihan dan sbginya.

Ingatlah pesanan Ibnu Mas’ud: “Aku sangat membenci orang yang menganggur, iaitu orang yang tidak mempunyai amalan untuk kehidupan dunia atau akhirat.”

Dan ingatlah pesanan Nabi melalui sabdanya yang bermaksud:

Orang yang cerdik ialah orang yang menghitung dirinya serta beramal untuk hari selepas kematian. Dan orang yang tidak cerdik/bodoh ialah orang yang mengikut hawa nafsunya serta beragan-angan terhadap Allah dengan angan-angan (yang banyak). [Riwayat Tarmiziy]

Hargailah masa nescaya kamu akan dapat pulangannya!

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: