Home > Uncategorized > Ramadhan..engkau kian mendekati..

Ramadhan..engkau kian mendekati..

Wahai saudara-seagamaku!

Pernahkah kawan2 terbayang bgimanakah nasib kita skiranya ALLAH mnarik nikmat ‘respiratory system’ drpd kita? Atau bhasa mudahnya, kita tdk mampu bernafas dan mnyedut udara ALLAH yg segar ini. Bgimanakah kesudahan kita? Pasti kita akan berada di dlm bungkusan serba putih, yg dibalut dan kemudiannya ditanam di dlm sbuah lubang – di dlm hadith disebutkn sama ada kubur tersebut mrupakan slah satu taman drpd taman2 syurga, ataupun lubang drpd lubang2 neraka. Pada masa itu, sgala nikmat yg diberikan kpd kita ditarik oleh ALLAH – nikmat kesihatan, bernafas, makan, minum, bermain bola dan membaca buku.

Justeru, percayalah wahai kawan2, yang hidup kita ini tdk lama dan tidak kekal! Maka apakah yg akan kita bawa pada ALLAH s.w.t skiranya amalan kita di dunia hnyalah skadar solat yg tidak cukup ataupun solat di akhir waktu, puasa sunat yg tdk pernah dilakukan dan jarang2 skali membaca al-Quran..

Manusia asalnya tiada, kemudian diwujudkan di dunia oleh ALLAH, kemudian ditiadakan kembali untuk kembali ke alam lain bagi tujuan pembalasan yg seadilnya. Detik2 kehidupan kita di dunia sbenarnya terlalu skejap walaupun kita merasakan bhawa perjalanan hidup kita ini terlalu lama utk smpi ke pnghujungnya.

Sedar tak sedar, rasanya baru je berlalu sebelas bulan yg lalu. Dan skarang, kita tlah berada di ambang Ramadhan yg baru. Sedar x? Dgn berlalunya Ramadhan demi Ramadhan, umur kita pun dh jd smakin PENDEK, KEMATIAN smakin dkat.. Tetapi adakah amalan dan bekalan kita smakin bertambah?? Muhasabah diri anda – buatlah perhitungan sndiri..

Soalan : Apa sbenarnya tujuan Ramadhan ni diadakan untuk kita? ALLAH buat ni saje2 ke?

Sudah semestinya tidak! Jika ALLAH menyuruh kita supaya melakukan ssuatu, sudah pasti ALLAH menerangkan sebabnya. Jawapannya adalah : Untuk di uji siapakah amalan yg paling baik. Firman ALLAH s.w.t:

“Dia-lah yg telah menciptakan mati dan hidup untuk menguji siapakah di antara kamu yg pling baik amalannya..” [Surah al-Mulk: 2]

Ramadhan umpama dewan peperiksaan – iaitu ianya merupakan tempat kita diuji. Sama juga spt kita.. Klau kita msuk dewan peperiksaan, adakah kita akan msuk dgn ‘slumber’ je tnpa membaca buku? Adakah kita tdk membuat sbarang persiapan spt pensil, pemadam dan pembaris? Hakikatnya adalah sama dgn Ramadhan, iaitu dewan peperiksaan. Kita perlulah mnyiapkan diri secara mental dan fizikal sblm memasuki dewan Ramadhan, bermula dgn melatih diri berpuasa sunat, membaca al-Quran 1 hari 1 muka surat dan sbagainya.

Wahai sahabat2ku yg beriman!

Marilah kita sama2 mengambil peluang ini yg tdk mungkin akan berulang lg. Pluang sementara ini kita gunakan utk membuat kebaikan sbanyak yg mungkin, dan berdoa sbyk yg mungkin – smoga ALLAH mengampunkan dosa2 kita yg tlah lpas. Smoga ALLAH mengampunkan dosa kita pd ibu bapa skiranya prnh menengking mak ayah, pd guru skiranya prnh melawan kata2 guru dan pd kwn2 skiranya prnh menyakiti hati kwan.

Ramadhan..

Kini engkau tiba lagi..

Dengan membawa sejuta kebaikan drpd Rabbul Izzati..

Melatih kami supaya mngenal diri sendiri..

Dan mengenal kepayahan yg ditempuh oleh sahabat MUHAMMAD yg sejati..

Kami tdk akan membiarkan engkau pergi..

Kami akan berusaha mendpt keampunan yg hakiki..

Spy kami dpt masuk ke syurga Firdausi..

Ameen yg Rabbal Alamin..

Ramadhan

Advertisements
Categories: Uncategorized
 1. nurul
  July 20, 2010 at 7:03 am

  sdp2! sgt brmanfaat =)

 2. imran
  July 30, 2010 at 7:33 am

  alhamdulillah, smoga rmai org dpt manfaat drpdnya 🙂

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: